אוסטאופורוזיס היא מחלה הפוגעת במבנה הפנימי של העצמות וצפיפות העצם אובדת. מסת העצם נחלשת וכתוצאה מכך הופכת לשבירה יותר. אנשים עם צפיפות עצם נמוכה יותר נוטים לסבול בעיקר משברים בירך ובעמוד השדרה.
בין תפקידי העצמות:- ייצור תמיכה לגוף תוך כדי כך שמתאפשר עיגון לרקמות והאברים הרכים, הגנה על רקמת המוח, ותנועה.
מבנה העצם
העצם מורכבת מעצם קומפקטית, עצם ספוגית ומח עצם. שמותיהם מעידים על הבדלים בצפיפות המאסה:
העצם הקומפקטית
העצם הקומפקטית מהווה את השכבה החיצונית של העצם ומהווה 80 אחוז מהשלד האנושי.
עצם קומפקטית היא עצם צפופה שהמבנה שלה עמוס בחומר טחון אורגני ובמלחים אנאורגניים, בניהם חללים זעירים המכילים את האוסטאוציטים – תאי העצם. תאים אלה מנטרים כל הזמן את מצב העצם, וכאשר נוצרים בסביבתם סדקים הם מפרישים חומרים שתפקידם להפעיל את התאים מפרקי ובוני העצם.
העצם הספוגית
העצם הספוגית מאופיינת במבנה ספוגי, נקבובי, עם מספר רב של רווחים גדולים בעלת תכולת כלי דם גבוהה ומכילה את מח העצם האדום. היא נמצאת בדרך כלל בקצות העצמות הארוכות והעצם הקומפקטית מקיפה אותה. העצם הספוגית נמצאת גם בחוליות, בצלעות, בעצמות המפרקים ובשל המבנה שלה היא גמישה יותר מהעצם הקומפקטית, אך גם חלשה יותר.
מח העצם
מח העצם מייצר את מרכיבי הדם, וישנם שני סוגים של מח עצם – אדום וצהוב
המוח האדום – מכיל תאי גזע שיכולים להפוך לתאי דם אדומים הנושאים חמצן, תאי דם לבנים המונעים זיהום וטסיות דם השולטות בדימום.
המח הצהוב עשוי בעיקר משומן שהוא אוגר לצורך אנרגיה.
גורמי סיכון
אוסטאופורוזיס משפיעה בעיקר על אנשים מבוגרים, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר.
נשים שעברו הסרת שחלות או שתקופת גיל המעבר הוקדמה אצלן עקב טיפולים שונים עלולות אף הן ללקות באוסטאופורוזיס כאשר רמות ההורמונים יורדות.
במקרים של תת תזונה, אנורקסיה, ועוד עלולים גם צעירים לחלות באוסטיאופורוזיס.
למרות שהסטטיסטיקה מראה כי פי 2 עד 3 יותר נשים מאשר גברים לוקים במחלה, גם גברים אינם חסינים מפניה והם עלולים ללקות בה במקרים של רמות טסטוסטרון נמוכות, היסטוריה של אלכוהוליזם או שימוש ארוך בסטרואידים.
ישנם גם גורמים נוספים המגבירים את הסיכון לאוסטאופורוזיס אצל גברים ונשים באותה המידה:-
מחסור בסידן ובוויטמין D המסייע לספיגתו, פעילות יתר של בלוטת התריס, משקל גוף נמוך קיצונית, דלקת מפרקים ועוד.
מידע נוסף ודרכי טיפול
באתרו של ד"ר משה זילבר אנדוקרינולוג מומחה, ניתן למצוא מגוון מאמרי מידע מפורטים ובגובה העיניים המונים את דרכי האבחון וכן את אפשרויות הטיפול העומדות לרשות החולים באוסטיאופורוזיס.
במאמרו של ד"ר זילבר 'הטיפול באוסטיאופורוזיס כפרויקט התחדשות עירונית', ניתן אף להתרשם מן היסודות הנדרשים לטיפול המשלבים בין מינרלים, וויטמינים ופעילות גופנית לבין אמצעים תרופתיים.
בכל שאלה והתייעצות בנושא, ניתן להשאיר לד"ר זילבר פניה באתרו או ליצור קשר טלפוני ישיר.